Volkstuinen Leeuwarden

Phytophtora

aangetast aardappelloofHelaas is er op een van de tuinen phytophtora (fytoftora) ontdekt in een tomatenplant. Om verspreiding te voorkomen ben je verplicht de zieke plant weg te halen, direct in een plastic zak te doen en als huisvuil af te voeren. Deze ziekte komt voor op alle nachtschadeachtigen zoals bijvoorbeeld aardappelen, tomaten, paprika en aubergine. Het is te herkennen aan bruine of zwarte vlekken op het blad omrand door een wit randje dat pluizig kan zijn.Aangetaste Tomaat

Tips ter preventie:
Gekeurd pootgoed gebruiken. Vroeg gewas (voorkiemen of vroeg rijpend ras nemen). Evenwichtige bemesting en juiste plantenafstand. Neem bij de bespuiting ook de aan de aardappel verwante planten mee om aantasting en verspreiding door deze planten te voorkomen.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

boerderijwinkels,agenda en meer

http://eetbaarfriesland.frl

Op de kaart kunt u zien welke producten (groente, aardappelen, fruit) bij u in de buurt worden aangeboden. Ook lokale initiatieven waarbij mensen samen hun eigen voedsel verbouwen staan erop. Heb of ken je een initiatief, aarzel dan niet om contact op te nemen, dan zetten we het op de kaart, voorlopig gaat het om groente, aardappelen en fruit die lokaal geteeld worden.

http://eetbaarleeuwarden.nl/

Iedereen kan groente kweken, ook in de stad! bollenplanten kindermoestuin
Van potten op de vensterbank tot een grote volkstuin. Van een eigen balkon- of geveltuintje tot een buurtmoestuin.
En je krijgt er heel wat voor terug: Je eigen zelf gekweekte verse groente, contacten met andere mensen, meer groen in de stad, minder verstening dus minder wateroverlast. Voedsel van dichtbij heeft minder transport nodig, geen wegwerpverpakking dus beter voor het klimaat.