.

Verslag van 2024

Alle onderstreepte woorden zijn tevens linkjes waar je op kunt klikken.

Het grondig omspitten van de grond om deze luchtig en geschikt voor het planten te maken. Gebruik van natuurlijke bemesting (voornamelijk koemest), composteren en groenbemesters om de vruchtbaarheid van de grond te behouden. Rij en plant afstand goed in acht nemen, zodat je er makkelijk met de schoffel doorheen kunt om te wieden. Dit is in een notendop hoe wij tuinieren.

Onze volkstuin is een plek waar we tot rust komen en onze groene vingers laten wapperen. Door dagelijks kleine beetjes te doen, hebben we een tuin waar we trots op zijn.

Op deze pagina zie je de ontwikkeling van onze tuin. Je leest over de uitdagingen en de behaalde successen. We zijn zeker geen experts en leren elke dag bij.

Foto gemaakt door Wies Koning

Het snoeien van de fruitbomen kan het beste van Januari tot maart. In die periode kan er ook al gezaaid worden. Denk aan uien en vroege sla soorten.
(Vroege)Voorjaar

Als de koemest aan het begin van het complex in Goutum geleverd is, is dit ook een startsein om de tuin om te spitten. Het liefst voor de witte deken van de winter. De hele winter mag de bodem rusten. Omdat we op de zware klei tuinieren is het belangrijk om in januari kalk te strooien. Ook in die periode zijn we vaak op de tuin te vinden omdat er altijd wat te doen is en omdat het een heerlijke plek is om te vertoeven.

Sla, uien en koolsoorten kun je in februari al in de koude kas zaaien en in April werden de kleine zaailingen van de Meikoning in de kas uitgezet. Niet veel later was het de beurt aan de kool soorten. Begin April hebben we de plantuien gepoot en eind April kon de tuinfrees opgestart worden en maakten we netelgier. En dat laatste bleek later ook goed te werken tegen spinselmot of stippelmot. We waren aangenaam verrast toen merel ons hok had uitgekozen om een nest in te maken en dit levert natuurlijk mooie beelden op. Eind Mei gingen we in de volle grond zaaien en hadden we zowaar een wat drogere periode. In de Kas groeiden onze zaailingen gestaag door en dit is voor elke tuinder een lust voor het oog. Begin Mei zijn de tomaten gezaaid die resistent zouden zijn tegen phytophthora infestans, hierover later meer. Langzaam maar zeker begon het steeds meer te regenen waardoor de slakken tevoorschijn kwamen en alles wat rechtstreeks in de grond gezaaid was begonnen op te eten.

Natte zomer

10-7-2024

Hoewel het lijkt dat de regen eindeloos valt, zijn er gelukkig ook heldere dagen waarop de aarde kan drogen. Dit geeft ons de kans om te wieden en met gezamenlijke inspanning is de tuin snel onkruidvrij. Na het harde werk is het tijd voor een gezellige koffiepauze. De vroege aardappelen zijn geoogst, waarna we ruimte maken voor boerenkool en palmkool. Deze hebben we voor de tweede maal gezaaid, want zoals verwacht…

De knoflook is eveneens geoogst, en op die plek planten we nu sperziebonen en andere groenten.

Tweede video van dit verslag

overzicht tot nu toe

Ondanks dat de tuin minder produceert is het heerlijk om hier te zijn.

Eind Juli begin Augustus

Oogsten en genieten gaan hand in hand. Het voorbereidende werk van spitten, zaaien en verzorgen betaalt zich nu uit. Toch is besturen vooruitzien, en we zijn al bezig met de planning voor volgend jaar. Dit omvat grondbewerking, groenbemesting en weeuwenteelt (vroege teelt). Helaas hebben de slakken onze boerenkool aangetast, maar gelukkig hebben we nog steeds prei om laat in het seizoen te kunnen oogsten.

Robuste Tomaat

Via Niels Picard kwam de vraag of er nog tuinders mee willen doen aan het project, robuste tomaat. Wij doen hieraan mee en hebben zaden gekregen. We zullen van de beste planten zaden winnen een gedeelte opsturen en een gedeelte zelf houden om verder mee te gaan veredelen. De zaden die we dit jaar oogsten zijn F3. Uiteindelijk zullen we hopelijk een resistent ras krijgen met goede smaak en opbrengst.

Augustus September

Volksuinen leeuwarden een fijne plek om te ontspannen

Tomaten selecteren om zaden te bewaren

Het is begin Augustus en de tomaten beginnen te verkleuren. We kunnen zelfs al een paar tomaten proeven en dat was een aangenaam klusje. Verder heeft de paprika variëteit yolo wonder een groeispurt gehad en uiteindelijk nog vruchten geproduceerd. We zien hoe de groen bemester zeer snel groeit en we gaan voor het eerst aan weeuwen teelt doen.

In de kas neemt de ananaskers veel zonlicht weg van de aubergine die er onder groeit. De ananaskers hoeft niet in de kas want deze plant kan buiten ook goed gedijen. Dat was een mooi leermoment.

Oktober November

Oktober en november zijn maanden van overgang in de volkstuin. Het groeiseizoen loopt ten einde, maar er is nog genoeg te doen om je tuin klaar te maken voor de winter en om te genieten van de laatste oogsten. Ook hebben we met de de kas andere plannen voor het volgende seizoen.

Bekijk de beelden van deze periode

Klusjes in deze periode

Schoonmaken:

  • Onkruid wieden: Verwijder alle onkruid.
  • Bedden omspitten: Spit de bedden om om onkruid te vernietigen en de bodem te verbeteren.
  • Volgende seizoen: Maak een plan voor het volgende groeiseizoen.
Wildlife camera

Een hobby in een hobby zeg maar. We vinden het leuk om te kijken wat er tijdens onze afwezigheid zoal door de tuin loopt en vliegt. Door de beelden van de camera kunnen we het gedrag van dieren bestuderen en patronen ontdekken. Wanneer zijn ze actief? Wat doen ze? Hoe interacteren ze met elkaar?